LEZEN: Lucia de Berk – Lucia de B., Levenslang en TBS

Een paar weken geleden gaf Lucia de Berk een lezing aan de eerstejaars Rechten hier in Leiden. Helaas mocht ik daar niet heen, maar andere studenten mochten wel achteraf haar boek ophalen op de universiteit. Gratis. Dus dat deed ik, en ’s middags ben ik gelijk begonnen met lezen.Blog Lucia de BerkIk denk dat iedereen het verhaal wel kent. Lucia werd verdacht van moord op verschillende mensen/kinderen, die allemaal in een ziekenhuis overleden, ten tijde dat Lucia daar aan het werk was. Na jaren blijkt zij onschuldig, en heeft zij al die tijd vastgezeten voor niets.

Het boek is echt een soort dagboek dat Lucia heeft bijgehouden om alles wat zij heeft meegemaakt een beetje te kunnen verwerken. Ze omschrijft hoe zij werd behandeld, hoe de verhoren verliepen en hoe de rechtszaak verliep. Als lezer voel je het onbegrip. Hoe heeft dit zo ontzettend mis kunnen lopen? Hoe zijn de rechters tot een beoordeling gekomen zonder dat er eigenlijk écht bewijs was? Het is echt ontzettend knap hoe zij zich al die jaren staande heeft kunnen houden, en hoe zij zich altijd heeft beroepen op haar zwijgrecht. Ik denk niet dat veel mensen zo sterk kunnen zijn, inclusief mezelf.

Het boek zelf lees je echt binnen een mum van tijd uit. Dit komt vooral omdat het verhaal bekend is, en je sommige stukken wat sneller leest, zoals de verhoren. Je krijgt een goede inkijk in hoe Lucia dit zelf heeft beleefd. Toch is het soms voor mij een verhaal wat te veel van één kant beschreven wordt. Ik ben dan ook van plan om zelf de uitspraken van de rechtbank en van het gerechtshof te lezen. Op deze manier hoop ik ook voor een deel te begrijpen hoe de rechters tot een oordeel gekomen zijn.

En natuurlijk wil ik de film ook nog zien!

Heb jij dit boek gelezen? Wat vond jij ervan? En wat vind jij eigenlijk van het rechtssysteem in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge