STUDEREN: minor kindermishandeling

Het eerste halfjaar van dit collegejaar zit er alweer op, dus tijd om eens wat meer te vertellen over wat ik heb uitgespookt dit semester. Zoals je waarschijnlijk wel weet, studeer ik Rechtsgeleerdheid in Leiden, maar dit jaar volg ik ook hele andere vakken!

Helaas haalde ik vorig jaar mijn aller, allerlaatste bachelorvakje niet (twee keer een 5), en kwam een extra mondeling niet zo goed uit (Indonesië!), dus moest ik gaan bedenken wat ik naast dit vak zou gaan doen dit collegejaar. Het grote luxeprobleem: stage, werk, keuzevakken of helemaal iets anders? Het werd iets anders, namelijk een minor Kindermishandeling. Deze minor houdt 6 vakken in, van 4 verschillende studies: geneeskunde, rechten, pedagogiek en psychologie. Heftig, soms lastig om te volgen qua stof maar vooral heel erg interessant! En ook fijn: even niet de rechtenvakken volgens een strak regime, maar ander onderwijs uit andere studies.

De eerste vakken waren een rechtenvak: juridische aspecten van kindermishandeling, en een pedagogiekvak: een inleidingsvak over kindermishandeling. Het eerste vak ging over de juridische onderwerpen die met kindermishandeling te maken hebben, zoals ondertoezichtstelling, bureau Jeugdzorg, uithuisplaatsing en uiteraard kwam ook de Robert M.zaak aan bod. Erg interessant, maar soms ook een stapje te ver, zelfs voor mij in het geval van de uitspraak van Robert M. Het gastcollege van Richard Korver over deze zaak was een goede aanvulling op dit hele vak, aardige man! Het andere vak gaf een inleiding op kindermishandeling in het algemeen: vormen van kindermishandeling, hoe vaak het voorkomt, risicofactoren. Soms (iets te) basic, maar de eerste keer heb ik het tentamen niet gehaald… Afgelopen donderdag heb ik de herkansing gemaakt, dus fingers crossed!

Inmiddels zit ik alweer middenin de 2 volgende vakken: één van pedagogiek over de forensische kant van kindermishandeling (bijvoorbeeld het verhoren van kinderen), en de ander over de psychische en neurobiologische gevolgen van kindermishandeling (ook over wat er bijvoorbeeld in de hersenen gebeurt). Bij beide vakken krijgen we veel gastcolleges, wat de praktijk wat dichterbij brengt, en wat het soms wat beter te volgen maakt voor mij. Vooral het psychologievak vind ik soms erg lastig, omdat het echt helemaal niet op rechten lijkt. Maar opnieuw, erg interessant! Zo kregen we al college van iemand van het Nederlands Forensisch Instituut, van iemand die zelf mishandeld werd en van iemand die kwam vertellen over jeugdige zedendelinquenten. In ieder geval boeiend genoeg om er voor te gaan volgende maand.

De minor biedt in het volgende halfjaar nog een stage en een geneeskundevak, maar hiervoor dien ik wel de andere vakken gehaald te hebben. Dat wordt dus nog even spannend… Gelukkig ligt er geen enorme druk op, maar ik moet dus wel even op zoek naar wat ik verder kan doen komend halfjaar. Thuiszitten is namelijk echt he-le-maal niks voor mij. Dus eigenlijk opnieuw het luxeprobleem: stage, werk, andere vakken? In de vakantie wil ik dit toch wel echt rond hebben, want het levert me soms wel wat stress op… Maar eerst nog even studeren tussen de feestdagen door, voor mijn (hopelijk) laatste bachelortentamen, 7 januari it is!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge