ETEN: Frambozencharlotte

Afgelopen zaterdag was ik bij een vriendin in Delft, samen met alle (!) middelbare schoolmeiden. Een unicum, en natuurlijk heel erg gezellig. En ook heel erg lekker, want onze gastvrouw had naast het hoofdgerecht ook voor een culinair toetje gezorgd: een frambozencharlotte!

 

Aangezien ik (nog) niet zo culinair onderlegd ben, had ik dit nagerecht zo’n beetje alleen nog maar bij 24kitchen gezien. Of misschien wel bij Heel Holland Bakt. Ik heb dit gerecht dus nog niet zelf gemaakt, maar ik vond het te leuk om niet te delen.

Een charlotte is volgens Wikipedia “een type nagerecht dat wordt gemaakt door een pudding of fruitpuree te stoppen in schil van brood of koek of cake. Vroeger werden Charlottes vaak gemaakt met brood dat met boter was besmeerd, maar tegenwoordig zal vaker cake of lange vingers worden gebruikt. In plaats van pudding kan ook ijs voor de vulling worden gebruikt.” Ook wij kregen een modern charlotte voorgeschoteld (toevallig door Lotte), namelijk een met lange vingers eromheen. En natuurlijk een strikje. Een onwijs leuke verrassing bij binnenkomst, dit ziet er toch letterlijk uit om op te eten?!IMG_20150103_173619Het recept heeft ze doodgewoon gevonden bij Albert Heijn. Je hebt nodig:
– 4 blaadjes gelatine
– 500 gram frambozen (vers of diepvries)
– 250 ml slagroom
– 3 el suiker
– 250 gram Griekse yoghurt
– 350 gram lange vingers
– 15 gram poedersuiker

En deze moeite had ze voor ons over:
1. Week de gelatine 5 min. in koud water. Prak ondertussen de helft van de frambozen met een vork tot puree. Verwarm 2 el frambozenpuree in een steelpan tegen de kook aan. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit, doe bij de warme puree en roer tot de gelatine is opgelost.
2. Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de yoghurt en alle frambozenpuree erdoor. Schep het mengsel in een kookpan. Bedek met lange vingers. Laat de charlotte minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
3. Stort de charlotte op een bord. Houd de pan eventueel 5 sec. in een bak heet water om hem makkelijk los te krijgen.
4. Plak de rest van de lange vingers er rondom tegenaan. Strik het lint erom. Verdeel de rest van de frambozen erover en bestrooi met poedersuiker.

De taart smaakte zoals hij eruit ziet: heerlijk! Ik moet ook maar eens de keukenprinses gaan uithangen…

2 gedachten over “ETEN: Frambozencharlotte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge