9 tips: het voorbereiden van samenwonen

Toen ik op kamers ging, heb ik alle belangrijke dingen gewoon op mijn oude adres bij mijn ouders laten staan. Lekker makkelijk. Ook bleef ik bij mijn oude dokter en tandarts. Maar toen ik ging samenwonen, leek het me toch wel verstandig om alles op mijn nieuwe adres te hebben. En dat is niet het enige waar je aan moet denken. Vandaag geef ik je 9 tips om je samenwonen (of verhuizen natuurlijk) voor te bereiden en te regelen!

Samenwonen sleutels

1. Begin op tijd met voorbereiden
Tja, natuurlijk ligt deze tip enorm voor de hand, maar begin op tijd! Ik ging van mijn studentenkamer naar een appartement, dus ruimte genoeg zou je zeggen. Maar het zal je verbazen hoeveel troep je in een paar jaar verzamelt. Zo had ik al mijn readers en boeken van alle studiejaren nog op mijn kamer, en lag mijn kast vol met kleding die ik nooit meer aan had. Ik ben dus ruim op tijd begonnen met spullen en kleding uitzoeken, meubels verkopen die overbodig waren en alvast van alles inpakken.

2. Gemeente
Je moet je nieuwe adres binnen 5 dagen na verhuizing aan de gemeente doorgeven. Hier in Leiden kan dit gewoon digitaal, heel handig! Kan dit in jouw gemeente niet, dan kan je meestal je adres schriftelijk doorgeven of een afspraak maken op het gemeentehuis. Ook grappig: er werd aan R. een brief verzonden met daarin de aankondiging dat iemand zich op zijn adres had ingeschreven. Wist ‘ie zelf nog niet natuurlijk.

3. Instanties
Naast dat de gemeente jouw nieuwe adres moet weten, heb je ook te maken met allerlei andere instanties: bijvoorbeeld je zorgverzekering, de universiteit/hogeschool/MBO, DUO en je bank. Als je nog studeert, moet je je adres doorgeven bij Studielink én bij DUO. Wist ik ook niet.

4. Abonnementen & webwinkel
Ook bedrijven waar jij een abonnement hebt, moeten je nieuwe adres hebben. Zo heb ik mijn nieuwe adres doorgegeven aan mijn telefoonaanbieder, heb ik enkele tijdschriftabonnementen en krijg ik bijvoorbeeld altijd de catalogus van H&M. Ook bij het bestellen van dingen vanaf je nieuwe adres moet je even opletten zodat je studieboek, kleding of eBaybestelling niet op je oude adres bezorgd wordt. Zelf heb ik de verhuisservice van PostNL voor 1 maandje aangezet. Zij sturen dan al je post vanaf je oude adres door naar je nieuwe adres. In dat ene maandje kon ik dan zien welke bedrijven of instanties nog niet mijn nieuwe adres hadden.

5. Zorg
Na 3 jaar op kamer te hebben gewoond, besloot ik vorige maand dat het toch wel tijd werd om ook van huisarts en tandarts te veranderen. Het is namelijk nogal onhandig dat als je echt iets hebt, je wel even onderweg bent naar je oude huisarts of tandarts. Bij het eerste bezoekje aan mijn nieuwe huisarts, moest ik ook meteen van apotheek wijzigen, dus let hier ook op!

6. Juridische gevolgen
Heel slecht als rechtenstudent, maar dit puntje staat bij ons nog even open. Als je gaat samenwonen kun je dit natuurlijk doen, maar je kunt ook een samenlevingscontract laten opstellen, een geregistreerd partnerschap aangaan of uiteraard trouwen. In een samenlevingscontract kun je bijvoorbeeld laten vastleggen hoe je de kosten verdeelt, van wie wat is (CD van jou, CD van mij) en wie er in de woning mag blijven wonen bij uit elkaar gaan. Geregistreerd partnerschap gaat nog een stapje verder, en lijkt wat meer op een huwelijk. Ook bemoeit de belastingdienst zich met beide vormen. Samenwonen zorgt dus ook voor juridische gevolgen, zoals voor belasting en eigendommen. Ik heb me inmiddels al wel wat ingelezen, maar een afspraak bij de notaris moet nog even gemaakt worden…

7. Financiën
Als je gaat samenwonen heb je allerlei kosten die je samen maakt: je woning, boodschappen, elektriciteit/gas/water, auto. Het is belangrijk dat je hier over nagedacht hebt met je partner, voordat er een oorlog over uitbreekt en jullie binnen notime weer uit elkaar zijn. Hier kan dus het samenlevingscontract uitkomst bieden, maar je kunt dit ook samen afspreken. In dit geval is een gezamenlijke rekening handig, zodat je hier allebei geld op kunt zetten en je hier de gezamenlijke lasten mee kunt betalen. Ook dit is under construction, oepsie.

8. Huishouding
Heel praktisch, maar in een woning roepen ook de was, de afwas, de stofzuiger en de doodnormale troep af en toe om je aandacht. Om slaande ruzie te voorkomen, zijn ook hierover afspraken noodzakelijk. Verzamelde je in je eentje de afwas van een hele week, het zou kunnen dat je partner hier niet zo vrolijk van wordt. En kon je zelf wel door de troep heen kijken, de ander kan dit misschien niet zo waarderen. Afspraken dus! Klinkt streng, maar levert uiteindelijk meer plezier in het samenwonen op.

9.Genieten!
En last but not least: geniet ervan! Samenwonen is in het begin even wennen, zeker als je voorheen in je eentje hebt gewoond. Zelf vond ik het in het begin heel apart om ineens met een ‘vreemde’ te wonen. Jep, ik ben al 8 jaar met R. samen, maar je bent dan niet fulltime bij elkaar, en ik heb verder altijd alleen met mijn ouders en zusje gewoond. Even wennen dus, aan elkaar, elkaars gewoonten, aan elkaars irritante dingetjes. Maar uiteindelijk komt dat allemaal goed en is het ook hartstikke leuk om samen te wonen. Gezellig samen eten, huishouden, series kijken en je slaapt (bijna) nooit meer alleen.

Credits foto: Linus Bohman/Flickr CC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge