ETEN: lasagne zonder pakjes & zakjes

Eindelijk heb ik weer een nieuw recept voor je! Voorheen maakt ik lasagne altijd met een welbekend zakje uit de supermarkt, maar tegenwoordig niet meer. En ik moet eerlijk zeggen: dit smaakt toch echt beter! Daarnaast eet je natuurlijk ook veel gezonder als je iets zelf maakt. Dus gooi je zakje weg en maak vanaf nu zelf lasagne.

lasagne

Dit recept voor lasagne is gebaseerd op het recept van Cherryfizz.nl.

Je hebt nodig:
250-300 gram gehakt
2 blikken tomatenblokjes (400 gram per blik)
1 ui
2 tenen knoflook
1 zak Italiaanse groenten (of spinazie)
200 – 250 ml melk
2 theelepels paprikapoeder
1,5 eetlepel basilicum
wat peper
(eventueel 1 eetlepel suiker)
bloem
1 pak lasagnebladen (ongeveer 9 vellen nodig)
100 gram geraspte kaas
1 bol mozzarella

Allereerst verwarm je de oven voor op 175 graden. Het gehakt, de ui en de knoflook bak je aan in een hapjespan. Na het aanbakken voeg je hier de Italiaanse groenten aan toe. Wanneer dit gaar is, voeg je de tomatenblokjes toe. Aan deze basis tomatensaus voeg je paprikapoeder, basilicum, wat peper en eventueel een klein beetje suiker toe. Dit laat je zo’n 5 minuten pruttelen.

Vervolgens voeg je 3 à 4 eetlepels bloem toe (per lepel!) zodat je saus dik wordt. Let op, je saus wordt zo dik dat het ook echt geen saus meer is. Hier voeg je 200-250 ml melk aan toe (ik doe ongeveer 200 ml, omdat het anders over mijn ovenschaal heen gaat straks). Je lasagnesaus is klaar!

In een ovenschaal start je met een laag lasagnesaus, dan een laag lasagnebladen etc, en eindig je met een laagje saus. Hierover strooi je wat geraspte kaas. Dit gaat voor 15 minuten de oven in, waarna je de mozzarella in stukjes gesneden op de lasagne legt. Vervolgens bak je de lasagne in ongeveer 20 minuten verder af. Eet smakelijk!

Variatietip:
In plaats van Italiaanse groenten kun je ook lasagne met spinazie maken. Ik gebruik meestal deelblokjes spinazie (20 stuks) en verwarm dit apart in een pan. De saus maak je als hierboven beschreven gewoon zonder Italiaanse groenten. Bij het maken van de lasagne begin je in de ovenschaal met een laagje saus, daarop een laagje spinazie en dan een laagje lasagnebladen, en zo verder. Uiteraard kun je ook hier geraspte kaas en mozzarella op doen.

Eet smakelijk!

 

Omdat ik nog steeds faal in foto’s is dit een foto van een andere lasagne, máár hij lijkt er natuurlijk wel op. Overigens zal ik de volgende keer dat ik deze lasagne maak goede foto’s proberen te maken. Voor nu: credits foto Steve Johnson/Flickr CC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge