Beginnen met afvallen: eten

Voordat je begint met gezonder leven (en dus afvallen), is het belangrijk om een plan de campagne voor jezelf op te stellen. Op deze manier heb je een helder doel voor ogen waar je met goede moed aan kunt werken. Zelf heb ik vaak genoeg gedacht: ‘morgen ga ik beginnen!’, maar op dat moment had ik geen idee waar ik aan begon, en je raadt het al, dan is het beginnen ook snel weer geëindigd.

IMG_20150819_163836

Om gezonder te gaan leven, en om op deze manier af te vallen zijn 2 dingen van belang: eten en bewegen. Deze eerste blog gaat over eten: wat ga je eten en vooral ook hoeveel? Mensen die mij goed kennen weten het wel: ik ben best een Bourgondiër. Ik hou van een etentje op zijn tijd, wat lekkers, uit lunchen etcetera. Ik was er dan ook al snel uit dat ik het ging gooien op ‘normaal eten’. Minder snoepen, minder grote hoeveelheden. Om dit voor elkaar te krijgen, nam ik eerst mijn eigen eetpatroon onder de loep. Ik wist natuurlijk wel dat ik veel te veel at, en zeker op mijn kamer te veel lekkere dingen. Nu was dat al wel minder geworden toen ik bij  R. kwam wonen, maar alsnog waren er wel dingen die ik kon verbannen uit mijn eetpatroon.

Wat ga je eten?
Bij mijn ouders ontbeet ik het allerliefste met 3 beschuitjes met hagelslag. Heerlijk! Langzamerhand ben ik dit gaan afwisselen met yoghurt met muesli. Na een korte research kwam ik erachter dat het erg belangrijk is om op suikers te letten (niet alleen voor je ontbijt overigens). In muesli zit enorm veel suiker, dus ik ben op zoek gegaan naar vervangers. Nu is mijn ontbijt een volle kom yoghurt/vruchtenyoghurt met lijnzaad, cacaonibs en chiazaad. En heel belangrijk: het vult goed!

Op deze manier heb ik alles wat ik at bekeken en bedacht wat ik nog wel kon eten, wat niet meer en wat vervangers konden zijn. Naast mijn nieuwe ontbijt van yoghurt probeer ik wel zo normaal mogelijk te eten, dus geen shakes, pillen of repen. Ik eet gewoon brood en avondeten, maar het liefst zonder pakjes en zakjes. Voor mij was de belangrijkste omschakeling toch wel de tussendoortjes. Ik nam ‘schoolkoek’ mee naar college, at regelmatig chocola, chips en koekjes. Onnodig veel. Nu eet ik nog steeds wel chocola en andere lekkere dingen, maar met mate.

Hoeveel ga je eten?
Dit brengt me op het volgende, namelijk hoeveelheden. In grote lijnen baseer ik me op 2 apps, helemaal 2015. Al mijn eten registreer ik in MyFitnessPal, een app waarin je al je eten en hoeveelheden kunt zetten. De app berekent dan de calorieën en voedingsstoffen die erin zitten. Op basis van een vooraf ingesteld doel, mag je dan een aantal calorieën per dag eten en kun je ook je sport erin zetten. Heel erg handig als richtlijn, maar zeker ook om je bewust te worden van wat je op een dag eigenlijk allemaal naar binnen werkt. Vooral qua hoeveelheid was dit voor mij een eye-opener, ik overleef ook makkelijk zonder al die tussendoortjes en op minder eten in het algemeen. Qua dranken drink ik vooral water, thee, en 1 kop cappuccino per dag. In het weekend neem ik 1 fles frisdrank mee, meestal iets van Crystal Clear. Met de app Water Tracker probeer ik tot de 2 liter per dag te komen, en over het algemeen lukt dit ook wel.

De afgelopen maanden heb ik wel gemerkt dat het opletten en normaler eten echt werkt. Ik hou van lekker eten, dus voor mij ligt de focus echt op minder en gezonder eten, met af en toe een tussendoortje of ongezond avondeten. Dat hoort wat mij betreft echt bij het leven. In een volgende blog zal ik het hebben over dat andere belangrijke puntje bij afvallen: bewegen.

Dit hoort voor mij ook af en toe te passen in een gezond eetpatroon

Heb jij nog tips qua eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge