Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten

Elf november is de dag. Dat mijn lichtje, dat mijn lichtje. Elf november is de dag. Dat mijn lichtje branden mag.” Waar ze in het zuiden van het land het carnavalsseizoen vandaag openen, vierde ik vroeger op deze dag altijd Sint Maarten. Lampion mee, tas mee voor al het snoep, en gaan met je zangkunsten!

Sint Maarten
Wachten tot het donker is en je met je lampion naar buiten mag… Sint Maarten!

Voor ons echt een jaarlijkse traditie: in de weken voorafgaand aan Sint Maarten op school een lampion knutselen en dan op 11 november ’s avonds langs de deuren in het dorp voor de nodige liedjes en snoep. Bij een paar mensen kreeg je een mandarijn, wat natuurlijk in de ogen van een kind not done is. Maar deze mandarijn mocht de pret niet drukken, want na een avondje Sint Maarten-liedjes zingen kwam je met een tas vol snoep weer thuis. Zoveel snoep dat je er weken over deed om het allemaal op te eten. En die mandarijn at je moeder wel op.

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten

De meisjes hebben rokjes aan,

Daar komt Sinte Maarten aan!

Van de week moest ik plotseling weer aan Sint Maarten denken, en hoe een gekke traditie het eigenlijk is. Je zingt een liedje, je krijgt een snoepje. En zo ging je het hele dorp door, met je lampionnetje. Ondanks dat dit het was, meer niet, heb ik toch goede herinneringen aan Sint Maarten. Ik heb het idee dat het in ons dorp toch wel een beetje uitsterft, en waar ik nu woon wordt het volgens mij niet eens gevierd. Halloween neemt het over, denk ik zomaar.

Sinte Maarten mikmak, je moeder is een dikzak

Je vader is een dunnetje

Geef me ’n pepermunnetje

Wat ik dus wel heel gek vind na al die jaren is dat ik nooit heb geweten van de betekenis van Sint Maarten. In ieder geval heb ik er geen herinneringen aan dat hierbij werd stilgestaan op school of thuis door mijn ouders. Nou heb ik even gegoogled, maar er schijnt niet één op zichzelf staande oorsprong te zijn. Komt uit het Duitsland? Komt het vanuit het geloof? Dat is dus onduidelijk, en misschien maakt juist dát Sint Maarten wel zo populair!

Ik kon als kind in ieder geval niet wachten tot we weer een lampion mochten knutselen op school, tot het donker werd en het tijd was om de straat op te gaan. Maarja op een gegeven moment ben je toch (helaas) te oud voor dit soort dingen… En stiekem mis ik zelf de zingende kindjes voor de deur wel!

Vier(de) jij Sint Maarten? Of ken jij het juist niet?

 

Credits foto: Levi Price/Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge