STRAFRECHT: een kind met een gedetineerde ouder

Vandaag heb ik weer een update over mijn master voor je! Momenteel volg ik het vak Sanctionering en Effecten. In dat vak moeten wij individueel een penitentiair projectplan schrijven, oftewel: een plan voor een probleem dat zich momenteel voordoet in de Nederlandse gevangenissen. Ik heb als onderwerp gekozen ‘het gezin als hoeksteen van preventie en resocialisatie’. Een kind met een gedetineerde ouder, hoe kan je dit aanpakken?

Om een beter beeld te krijgen van je eigen onderwerp, moesten wij 2 weken geleden een blog schrijven ter introductie van je onderwerp. En tadaaaa: natuurlijk zet ik deze online. Ten eerste om wat te laten zien over mijn master en ten tweede ben ik erg benieuwd wat jouw ideeën zijn over dit ‘probleem’.


Zo vader ≠ zo zoon
Een project voor de verbetering van de relatie tussen gedetineerde & kind

Penitentiaire inrichtingen lopen anno 2016 tegen verschillende problemen aan. Eén van die problemen is het kind waarvan een of twee ouders in de gevangenis verblijven. Dit zorgt niet alleen voor problemen op school, bij een vereniging of in de buurt voor het kind zelf, maar ook voor het hele gezin en voor de gedetineerde zelf. Het leven van het gezin staat tijdens de detentie op zijn kop: een vader of moeder wordt gemist, zowel financieel als pedagogisch. Daarnaast zijn ook de gevolgen voor de gedetineerde zelf groot: hij of zij is weg uit het normale leven, terwijl het onderhouden van contact met het gezin en anderen van groot belang is.

gedetineerde ouder kindBron foto: Gratisography

Laagdrempelig contact
Door al deze verschillende factoren die met ouder en kind te maken hebben is een eenduidige oplossing lastig. Er wordt al een en ander in het werk gesteld om de relatie van ouder en kind te onderhouden en te verbeteren, maar penitentiaire inrichtingen blijven kennelijk tegen dit onderwerp aanlopen. Zo ziet de ouder het kind niet vaak en is de omgeving waarin de ouder verkeert niet geschikt voor een kind. Bij dit laatste valt te denken aan de ontmoetingsruimte, de vele regels en niet te vergeten de penitentiaire inrichtingswerkers (bewakers).

Preventie
Door de relatie met ouder en kind tijdens de detentie te verbeteren, en ook het hele gezin en de omgeving hierbij te betrekken, kan een zekere mate van preventie worden bereikt. De gedetineerde zal minder het gevoel hebben zich in een geïsoleerde omgeving te bevinden. Het kind, het gezin en de omgeving kunnen ervoor zorgen dat de gedetineerde enerzijds meer leert van zijn detentie en anderzijds meer doorheeft wat zijn leven buiten de muren van de gevangenis voor hem betekent. Andersom zal ook het kind beïnvloed worden zodat de kans op intergenerationele overdracht kleiner wordt.

Resocialisatie
Door deze mate van contact en het effect van preventie zal deze manier van werken er ook voor zorgen dat de gedetineerde na afloop van de detentie sneller zijn plaats terugvindt in de samenleving. Het kind, het gezin en de omgeving zijn gedurende de detentie meer betrokken bij de gedetineerde waardoor resocialisatie sneller zal plaatsvinden. Men weet wat de gedetineerde heeft moeten ondergaan, waardoor schaamte minder en acceptatie sneller zal ontstaan.

Gezin & gevangenis
Al met al kan het gezin een grotere rol gaan spelen binnen de detentie dan dat nu gebeurt. Via dit project, dat de komende weken uitgewerkt zal worden, zal dit op verschillende manieren worden toegepast. Zo kan men denken aan onder andere:

 • laagdrempeliger en regelmatiger contact tussen ouder en kind: hierbij kan worden gedacht aan Skype en kindvriendelijke ontmoetingsruimtes
 • begeleiding aan de gedetineerde én aan het gezin
 • lesprogramma’s op school: wat betekent het als jouw vader of moeder in de gevangenis zit?

Op deze manier wordt het gezin de hoeksteen van preventie en resocialisatie, wat de gedetineerde, maar ook ieder ander in zijn of haar omgeving ten goede komt.

Momenteel ben ik bezig met het uitwerken van dit projectplan, dus mocht je goede ideeën of juist een bepaalde mening hierover hebben, laat het me weten in de reacties!

6 gedachten over “STRAFRECHT: een kind met een gedetineerde ouder”

 1. Interessant onderwerp! Ik studeer zelf jeugdrecht dus bekijk dit onderwerp vanuit het andere perspectief. Ik volg nu het vak jeugdstrafprocesrecht, super interessant!

 2. Er zijn verschillende vrijwilligersorganisaties die dingen in het kader van de (gedetineerde) ouder-kind relatie en het verbeteren hiervan organiseren, zo bijv. ook Exodus Nederland. Denk daarbij aan een voorleesproject (gedetineerde leest voor op dvd, kind kan dit thuis afspelen), speciale ouder-kind bezoekmiddagen (met aangepaste ruimte/activiteiten e.d.), workshops voor vaders over het vaderschap en de omgang/indeling hiermee en nog meer. Vanuit verschillende hoeken wordt hier dus al deels invulling aan gegeven, inzet hiervan is echter grotendeels afhankelijk van de directie van PI’s.

  1. Hoi Sara!

   Deze blog voor mijn vak is geschreven voor het uitwerken van het plan zelf, inmiddels ben ik inderdaad op de hoogte van al deze dingen die al gedaan worden in Nederland, ook van jullie organisatie. Toch kwam dit bij onze docent binnen als ‘probleem’ dat momenteel nog in Nederland speelt. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ‘out of the box’ denken (onderdeel van de opdracht) wat dit betreft lastig is, ik denk eerder dat zoals jij zegt de inzet bij de PI’s wat dit betreft gewoon vergroot/uitgebreid dient te worden. Bedankt voor je reactie! 🙂

  1. Dankjewel! Er is denk ik inderdaad nog heel veel te winnen op dit gebied. Soms denkt men iets te veel in regeltjes en grenzen en wat minder aan de gedetineerde en het kind als mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge